Mijn Eemsdelta Beweegt 0
image011 image007

Motorlab van start op 10 scholen in de Gemeente Eemsdelta

Dinsdag 17 januari was de aftrap van Motolab in de gemeente Eemsdelta. Motorlab is een beweegactiviteit voor kinderen in groep 1 en 2. De eerste lessen waren in OBS Hiliglo in Holwierde. In totaal doen 10 basisscholen uit alle onderwijsinstanties mee in de gemeente. Sportcoach Chantal ten Hove van het Huis voor de Sport Groningen gaf de eerste lessen. De Motorlab lessen zijn gefinancierd vanuit het Lokaal Sportakkoord.

Al springend rekensommetjes maken

Elke 3 week wordt er een nieuwe Motorlab aangeboden door de Sportcoach. Een zelfde soort Motorlab wordt 2 tot 3 keer per week herhaald door de groepsleerkracht. De kinderen gaan in het speellokaal langs 7 of 8 "stations". Elk station duurt 2 minuten. Hierdoor duurt het hele circuit ongeveer 20 minuten. De thema's van de stations zijn onder andere balanceren, springen, rollen, fijne motoriek spelen en contact spelen. Ook kan er een onderdeel ‘bewegend leren’ in zitten: al springend rekensommetjes maken bijvoorbeeld. De kinderen nemen deel aan het circuit in hun gewone kleren, waardoor het Motorlab weinig tijd in beslag neemt en het niet ten koste gaat van het werk in de klas. Het Motorlab wordt gedaan op de dagen dat de kinderen geen gym hebben.

 

Motolab zorgt voor een dynamische schooldag

Een Motorlab past in het concept van de ‘Dynamische schooldag’: meer beweegmogelijkheden mogelijk maken gedurende de schooldag en het combineren van bewegen en leren. In een Motorlab ontwikkelt een kind motorische vaardigheden en kan op een speelse manier taal- en rekenonderdelen bewegend ervaren. In Amerika is aangetoond dat een Motorlab een positief effect heeft op het leren lezen en het gedrag in de klas.